Βιοτεχνολογίας

Αντικείμενο Τμήματος 

Το τμήμα Βιοτεχνολογίας έχει ως στόχο την άρτια κατάρτιση των φοιτητών του σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό κλάδο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Βιολογία και τις συναφείς επιστήμες με σκοπό την ανάπτυξη νέων προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τομείς που δραστηριοποιείται σχετίζονται με την υγεία, την βιομηχανία, τη διατροφή, την ενέργεια, το περιβάλλον και τη μελέτη της ποιότητας ζωής της σύγχρονης κοινωνίας.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών οι απόφοιτοι είναι άρτια καταρτισμένοι στους πλέον εξελιγμένους κλάδους γνώσης, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη Βιοτεχνολογία.

Σκοπός του τμήματος είναι να διασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο βιολογικό και τεχνολογικό υπόβαθρο, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, παρέχοντας στους αποφοίτους του τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία και εξέλιξη τους σε τομείς όπως στη γενετική και οι εφαρμογές της, στη μοριακή βιολογία, τα κυκλώματα γονιδίων στη βιολογία βιοσυστημάτων και άλλους που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Βιολογία Κυττάρου, Φυσική, Βιοχημεία Βιομορίων, Βιοχημεία Μεταβολισμού, Γενετική, Μοριακή Βιολογία, Γενετική Πληθυσμών, Τεχνολογία Ανασυνδυασμένου DNA - Ομικές Τεχνολογίες, Βιοπληροφορικη, Μικροβιακή Τεχνολογία, Μοριακή Οικολογία και Προσαρμογή, Νανοβιοτεχνολογία και Βιοαισθητήρες, Ανοσοβιολογία, Αναλυτική Βιοτεχνολογία, Βιοτεχνολογία Ζώων, Βιοτεχνολογία Φυτών, Ανάπτυξη, Διαφοροποίηση και Μεταγωγή, Ανάπτυξη Φυτών και Διακυτταρική Επικοινωνία.

Κατευθύνσεις

Το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αποτελείται από 5 Εργαστήρια:

  • Εργαστήριο Γενετικής

  • Εργαστήριο Ενζυμικής Τεχνολογίας

  • Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας

  • Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας

  • Εργαστήριο Φυσικής

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

    • Βιολογία Συστημάτων

Μετεγγραφές

Το τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι αντίστοιχα και δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Στα πλαίσια των ανωτέρω δεξιοτήτων, οι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοτεχνολογίας μπορούν να στελεχώνουν φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργαστήρια έρευνας, ανάπτυξης και ποιοτικού ελέγχου σε εταιρείες παραγωγής βιοπροϊόντων, φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, σε νοσοκομεία και μικροβιολογικά εργαστήρια. Επίσης σε εταιρείες εμπορίας προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις βιοεπιστήμες, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ως και σε οργανισμούς και ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές της ημεδαπής και αλλοδαπής που εποπτεύουν διεργασίες παραγωγής προϊόντων βιολογικής προέλευσης.

Οι απόφοιτοι  του τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έχουν τα απαραίτητα προσόντα να σταδιοδρομήσουν  ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή στελέχη οργανισμών, τόσο στον ιδιωτικό όσον και στο δημόσιο τομέα σε όλο το φάσμα ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου τομέα. Μπορούν να στελεχώνουν φορείς που δραστηριοποιούνται στη μελέτη, έρευνα, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων βιοτεχνολογικού υπόβαθρου ως και στη μελέτη και εφαρμογή βιοσυστημάτων στις επιστήμες ζωής.

Οι τομείς που μπορούν να δραστηριοποιηθούν είναι: 

  •  Στη γενετική, τη γονιδιωματική, τη μοριακή βιολογία

  • Την τροποποίηση του γενετικού υλικού μέσω της τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA, τις ομικές τεχνολογίες και τη συνθετική βιολογία

  • Την κυτταρική μηχανική, την πρωτεομική, τις βιοδιεργασίες και την ενζυμομηχανική 

  • Τη μελέτη και εφαρμογή ενζύμων/πρωτεϊνών και την τεχνολογία καθαρισμού τους, τη βιοφυσική, τη βιοϋπολογιστική και τη βιοπληροφορική 

  • Τη νανοτεχνολογία, τους βιοαισθητήρες και τα μικροηλεκτρονικά συστήματα ως σύγχρονες μεθόδους βιοανάλυσης.

Οι επαγγελματικοί χώροι που μπορούν να δραστηριοποιηθούν  είναι: 

  • Eργαστήρια έρευνας, ανάπτυξης και ποιοτικού ελέγχου σε εταιρείες παραγωγής βιοπροϊόντων

  • Eργαστήρια έρευνας, ανάπτυξης και ποιοτικού ελέγχου σε φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, σε νοσοκομεία και μικροβιολογικά εργαστήρια.

  •  Σε εταιρείες εμπορίας προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις βιοεπιστήμες, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα 

  • Στην εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία 

  • Σε οργανισμούς και ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές ς που εποπτεύουν διεργασίες παραγωγής προϊόντων βιολογικής προέλευσης.