Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού

Αντικείμενο Τμημάτων 

Η αποστολή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) είναι να παρέχει στους εισερχόμενους σπουδαστές, αφενός μεν την κατάλληλη στρατιωτική και ναυτική αγωγή, αφετέρου δε, την αναγκαία θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, καθώς και τεχνική κατάρτιση, με σκοπό, την απόδοση Υπαξιωματικών, που θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της εξειδίκευσής τους.

Η εισαγωγή των υποψηφίων στη Σχολή, γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές του Κράτους κατόπιν συμμετοχής στο διαγωνισμό Πανελλαδικών Εξετάσεων και προσδιορισμού του βαθμού της βάσης εισαγωγής.

Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι για να γίνουν δεκτοί στη Σχολή, πρέπει να επιτύχουν σε μια σειρά Προκαταρκτικών εξετάσεων (Ιατρικές εξετάσεις, Ψυχομετρικές και Αθλητικές Δοκιμασίες).
Μετά την επιλογή και την κατάταξη τους, οι νέοι σπουδαστές υπόκεινται σε μια βασική εκπαίδευση και δοκιμασία (προπαίδευση), διάρκειας περίπου τριάντα (30) ημερών. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της προπαίδευσης των, ορκίζονται ως Δόκιμοι Υπαξιωματικοί.

Οι ειδικότητες που πρόκειται να κατανεμηθούν στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς καθώς και το πλήθος των ατόμων για κάθε μία, καθορίζονται κάθε χρόνο από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε ακαδημαϊκή και στρατιωτική .

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), είναι Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Οργανισμού της Σχολής (Ο/ΣΜΥΝ).

Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση

Στη ΣΜΥΝ παρέχεται ακαδημαϊκή (θεωρητική και πρακτική), στρατιωτική και ναυτική εκπαίδευση και τεχνική κατάρτιση.

Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση αφορά στην επιστημονική γνώση των αντικειμένων των θετικών, εφαρμοσμένων, τεχνολογικών και θεωρητικών επιστημών, οι οποίες διδάσκονται στην Σχολή και στην οποία υπάγονται όλα τα μαθήματα επιστημονικού χαρακτήρα, τα οποία υποστηρίζουν γνωστικά τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Οι ειδικότητες και εξειδικεύσεις των Δοκίμων Υπαξιωματικών, κατανέμονται στα κάτωθι τέσσερα πεδία γνωστικών αντικειμένων:

Πεδίο Α΄: Διοίκηση και Διαχείριση.

Πεδίο Β΄: Ναυτικές Επιχειρήσεις.

Πεδίο Γ΄: Ναυτικά όπλα.

Πεδίο Δ΄: Τεχνολογικές Εφαρμογές

Στρατιωτική -Ναυτική Εκπαίδευση

Παράλληλα με την Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση, παρέχεται στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς θεωρητική και πρακτική, Ναυτική και Στρατιωτική Εκπαίδευση, με σκοπό τη γνώση της ναυτικής τέχνης, την εξοικείωση με το ναυτικό περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη στρατιωτικών γνώσεων και αρετών.

Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι συνεχής και διαρκεί όσο και η φοίτηση των σπουδαστών στην Σχολή. Αποσκοπεί στην εμπέδωση της ενσυνείδητης πειθαρχίας και υπευθυνότητας, στην ανάπτυξη της υπακοής και του σεβασμού καθώς και των ψυχικών και σωματικών προσόντων των σπουδαστών. Επίσης, μέσω αυτής, επιδιώκεται η εμπέδωση των αρχών της ηγεσίας και η καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, στη φιλοπατρία και στις ηθικές αρχές, τις οποίες χρειάζεται να αναπτύξει ο Μόνιμος Υπαξιωματικός του ΠΝ.

Η στρατιωτική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει τα πεδία:

α. Πεζικών Ασκήσεων και Πυρών.

β. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Η ναυτική εκπαίδευση αφορά στις θεωρητικές, τεχνικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και στην πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή της ναυτικής επιστήμης και τεχνολογίας στο θαλάσσιο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Η ναυτική εκπαίδευση περιλαμβάνει τα πεδία:

α. Ναυτικής Τέχνης.

β. Ναυτιλίας και Επιχειρήσεων.

γ. Πυροβολικής – Υφάλων Όπλων.

δ. Τεχνολογίας πλοίου.

ε. Ναυτικού Αθλητισμού και Εφολκίων

.Ενδεικτικά Μαθήματα

Στη ΣΜΥΝ λειτουργούν οι ακόλουθοι Τομείς Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα:

Τομέας Ναυτικών Επιστημών και Επιχειρήσεων, με τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

α. Ναυτιλία και Θαλάσσιες Επιστήμες: Ναυτιλία – Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας – Ναυτική Τέχνη – Χειρισμοί Πλοίου – Υδρογραφία – Τοπογραφία και Χαρτογραφία – Ωκεανογραφία – Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών – Μετεωρολογία.

β. Ναυτικές Επιχειρήσεις: Βλητική  – Πυροβολική – Ναυτικά Όπλα (Πυροβόλα, Ύφαλα Όπλα, Φορητός Οπλισμός, Κατευθυνόμενα Βλήματα, Εκρηκτικές Ύλες, Πυρομαχικά) – Ανθυποβρυχιακές Συσκευές – Υποβρύχια Ακουστική – Συστήματα Διευθύνσεως Βολής – Τακτικά Συστήματα  Μάχης – Ναυτικός Πόλεμος και Τακτική (Πόλεμος Επιφανείας, Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος, Αντιαεροπορικός Πόλεμος, Ναρκοπόλεμος) – Ηλεκτρονικός και Δικτυοκεντρικός Πόλεμος – Ολοκληρωμένα Συστήματα Διοίκησης – Ελέγχου και Επικοινωνιών και Πληροφοριών – Ναρκαλιεία και Ναρκοθηρία – Οργάνωση και Συσκευές Επικοινωνιών.

ΙΙ.   Τομέας Θετικών Επιστημών, με τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

α. Ανώτερα Μαθηματικά:  Άλγεβρα – Μαθηματική Ανάλυση – Πιθανότητες και Στατιστική – Οικονομικά Μαθηματικά – Υπολογιστικά Μαθηματικά και Εφαρμογές.

β. Χημεία: Ανόργανη και Οργανική – Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων.

γ. Ηλεκτροτεχνία: Ηλεκτρικά Κυκλώματα και Δίκτυα – Ηλεκτρομαγνητισμός – Ηλεκτρικές Μετρήσεις σε Κυκλώματα – Ηλεκτρικές Μηχανές – Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά – Ηλεκτρολογικό Σχέδιο – Αυτοματισμοί / Σ.Α.Ε.

δ.  Φυσική: Μηχανική – Ηλεκτρομαγνητισμός – Κυματική και Οπτική – Τεχνολογία Laser.

Στον τομέα λειτουργούν εργαστήρια Ηλεκτροτεχνίας, Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και Εργαστήριο Οπτικής / Οπτικών Ινών.

ΙΙΙ.   Τομέας Θεωρητικών Επιστημών, με τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

α. Ναυτική Ιστορία

β.  Δίκαιο: Ανθρωπιστικό Δίκαιο και Δίκαιο Ενόπλων Συγκρούσεων – Ναυτικοί Κανονισμοί και Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο – Αρχές Δικαίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη.

γ. Διευθυντική: Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων – Διοίκηση Επιχειρήσεων.

δ. Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία.

ε. Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά).

στ. Οικονομία και Λογιστική: Μικροοικονομία και Μακροοικονομία – Χρηματοοικονομική Λογιστική – Μηχανογραφημένη Λογιστική.

ζ. Οργάνωση και Διαχείριση υλικών: Logistics – Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης – Εφοδιασμός – Προμήθειες Ναυτικού – Διαχείριση.

ΙV.    Τομέας Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής, με τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

α.  Ηλεκτρονικά και Τηλεπικοινωνίες: Ηλεκτρονική Φυσική – Ημιαγωγικές Διατάξεις – Αναλογικά και Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Κυκλώματα και Συστήματα – Ηλεκτρονικό Σχέδιο – Ηλεκτρονικές Κατασκευές – Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά – Ανάλυση κυκλωμάτων Συσκευών και Τακτικών συστημάτων Πλοίων.

β.  Κύματα και Τηλεπικοινωνίες: Συστήματα διαμόρφωσης και μετάδοσης – Μικροκύματα – Ασύρματες Ζεύξεις και διάδοση Η/Μ κυμάτων – Τηλεπικοινωνίες – Συστήματα ραντάρ – Δορυφορικές επικοινωνίες.

γ.  Επικοινωνίες και Δίκτυα υπολογιστών: Διαμόρφωση/ εκπομπή σημάτων – Δίκτυα υπολογιστών – ψηφιακές επικοινωνίες – Διαδίκτυο και Εφαρμογές

δ. Πληροφορική: Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές – Λειτουργικά Συστήματα – Γλώσσες Προγραμματισμού – Επεξεργασία Κειμένου – Λογιστικά Φύλλα – Πολυμέσα – Παρουσιάσεις – Διαδίκτυο και επικοινωνίες – Βάσεις Δεδομένων.

ε. Στον τομέα λειτουργούν εργαστήρια Αναλογικών, Ψηφιακών Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρονικών Κατασκευών, Μικροκυματικής και Ραδιοεντοπιστικών Συσκευών, Εργαστήριο Επικοινωνιών, Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών-Δικτύων.

V. Τομέας Τεχνολογίας, με τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

α.  Ναυτική Μηχανολογία: Θερμοδυναμική – Μετάδοση Θερμότητας – Κλιματισμός – Ψύξη και Θέρμανση – Ψυκτικές Μηχανές και Εγκαταστάσεις – Στοιχεία Μηχανών – Μηχανολογικό Σχέδιο – Αντοχή Υλικών – Υδραυλική Ισχύς – Τεχνολογία Καυσίμων και Λιπαντικών – Τεχνολογία Μηχανολογικών – Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας.

β.  Ναυτικές Μηχανές: Μηχανές Εσωτερικής Καύσεως – Ναυτικοί κινητήρες Diesel – Ναυτικοί Αεριοστρόβιλοι.

γ. Ναυπηγία: Μελέτη – Σχεδίαση – Κατασκευή και Συμπεριφορά Πλοίου – Ευστάθεια και Φόρτωση – Μηχανική των Ρευστών.

Στον τομέα λειτουργούν εργαστήρια Ναυτικών Μηχανών, Ψυκτικών Εφαρμογών.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού δεν πραγματοποιεί μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Μετεγγραφές

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού δεν είναι αντίστοιχη με κάποιο άλλο τμήμα οπότε δε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Από την ημερομηνία της κατατάξεώς τους στη Σχολή ο χρόνος προσμετράται ως συντάξιμη υπηρεσία.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών (3ετής φοίτηση), οι νέοι Υπαξιωματικοί τοποθετούνται με τον βαθμό του Κελευστή σε Π.Π. του ΑΣ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναλόγως της Εξειδίκευσης τους.

Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κάθε βαθμό που χρειάζεται για την προαγωγή τους και εφ’ όσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις είναι:

α. Στο βαθμό του Κελευστού, τρία (3) χρόνια.

β. Στο βαθμό του Επικελευστού, τρία (3) χρόνια.

γ. Στο βαθμό του Αρχικελευστού, τρία (3) χρόνια.

δ. Στο βαθμό του Ανθυπασπιστού, τέσσερα (4) χρόνια

ή 15 χρόνια συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους στη Σ.Μ.Υ.Ν., εκ των οποίων δύο χρόνια στο βαθμό του Ανθυπασπιστού.

Τόσο κατά τη φοίτησή τους στη Σχολή ως Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, όσο και μετά την αποφοίτησή τους ως Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα μέλη των οικογενειών των υπαξιωματικών, εφόσον αυτά δεν καλύπτονται από άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ειδικότητες των Δοκίμων Υπαξιωματικών της ΣΜΥΝ κατανέμονται σε τέσσερα Πεδία γνωστικών αντικειμένων: Πρώτο (Α΄), Δεύτερο (Β΄), Τρίτο (Γ΄) και Τέταρτο (Δ΄) τα οποία περιλαμβάνουν τις παρακάτω ειδικότητες:

α. Πεδίο Α΄: Διοίκησης και Διαχείρισης:

  • Διαχειριστής

β. Πεδίο Β΄ : Ναυτικών Επιχειρήσεων:

  • Αρμενιστής, Επιχειρήσεων / Επικοινωνιών

γ. Πεδίο Γ΄ : Ναυτικών Όπλων:

  • Τεχνικός Όπλων

δ. Πεδίο Δ΄ : Τεχνολογικών Εφαρμογών:

  • Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Μηχανολογικών Συστημάτων

  • Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Ηλεκτρονικός Υπολογιστών και Δικτύων

  • Tεχνικός συνεργείων