Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής

Αντικείμενο τμημάτων 

Σκοπός του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής είναι να προσφέρει στους φοιτητές του δυνατότητες επιστημονικής και τεχνολογικής εξειδίκευσης στα γνωστικά αντικείμενα της μουσικής τεχνολογίας και της ακουστικής.

Παράλληλα εφοδιάζει τους φοιτητές του με ικανότητες συνθετικής και αναλυτικής σκέψης, σχεδίασης, ανάπτυξης, επιμερισμού και επίλυσης προβλημάτων που άπτονται στο γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος. Οι γνώσεις που θα αποκτήσουν οι απόφοιτοι του τμήματος αφορούν την Ηλεκτρονική,την Ηλεκτροακουστική Τεχνολογία,την Ηλεκτροακουστική Σύνθεση,τον Ηχητικός Σχεδιασμός,την  Ηχοληψία στο Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση, τη Μουσική Παραγωγή και τις Ζωντανές Εκδηλώσεις,την Μουσική Ακουστική και  Ακουστική Χώρων και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της μουσικής τεχνολογίας.

Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ είναι η εφαρμογή της σύγχρονης λογοτεχνίας στην καταγραφή , ανάλυση , σύνθεση , παραγωγή και διαχείριση του ήχου και της μουσικής πληροφορίας και η επιστήμη της τεχνολογίας και της ακουστικής. 

Ενδεικτικά Μαθήματα

Φυσική των Κυμάτων και Ταλαντώσεων , Απειροστικός Λογισμός, Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών , Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά, Τεχνολογία Πολυμέσων , Εισαγωγή στην Ακουστική, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Δομημένος Προγραμματισμός, Ηλεκτροακουστική, Εργαστήριο Φυσικής Κυμάτων και Ήχου , Ηλεκτροακουστική , Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά , Μουσική Ακουστική, Ακουστική Χώρων , Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος , Σύνθεση Ήχου , Ψηφιακά Ηλεκτρονικά και Μικροεπεξεργαστές, Ψηφιακές Αναπαραστάσεις της Μουσικής, Δομική Ακουστική , Διαδραστικά Συστήματα Μουσικής.

Μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών

  • -Τεχνολογίες Ήχου και Μουσικής

Μετεγγραφές

Το τμήμα  Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής  του ΕΛΜΕΠΑ  δεν είναι αντίστοιχο με κάποιο τμήμα οπότε δεν δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Οι απόφοιτοι του τμήματος  Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής  του ΕΛΜΕΠΑ έχουν τα απαραίτητα προσόντα να σταδιοδρομήσουν ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες σε όλο το φάσμα των αντικειμένων των του τμήματος ως στελέχη σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς .

Οι χώροι που μπορούν να δραστηριοποιηθούν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και αφορούν τους χώρους της μουσικής τεχνολογίας και ακουστικής όπως : 

  •  Δισκογραφική  Παραγωγή 

  • Στην τηλεόραση , στο ραδιόφωνο ,στο θέατρο , σε μουσικές παραγωγές και συναυλίες 

  • Ακουστικιή βελτίωσης Χώρων,της Ηχομόνωσης , της Ακουστικής μουσικών οργάνων , Ακουστικής Βιολογίας και Βιοακουστικής , της Ακουστικής Υλικών και Δομών , της Φυσικής Ακουστικής και Ηλεκτοακουστικής 

  • Ως ειδικοί επιστήμονες ανάπτυξης δημιουργικών τεχνολογιών, ηλεκτρονικοί για την ανάπτυξη διατάξεων που ειδικεύονται στον ήχο , σύμβουλοι εκπόνησης και επίβλεψης μελετών, ηχολήπτες, μουσικοί παραγωγοί, ειδικοί σύμβουλοι ήχου σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα

  • Εκπαιδευτικοί σε βαθμίδες εκπαίδευσης ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία , σε αντικείμενα που εστιάζουν στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος . 

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων επαναπροσδιορίστηκαν σε αντιστοιχία με εκείνα του Π.Δ. 141/2003 επεκτείνοντας τις δυνατότητας απασχόλησης των πτυχιούχων του τμήματος.