Κοινωνικής Εργασίας

Αντικείμενο τμημάτων 

Η κοινωνική εργασία αποτελεί την εφαρμογή των κοινωνικών επιστημών στην πρόληψη, μελέτη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων με την ταυτόχρονη προσπάθεια ένταξης ατόμων και ομάδων στην κοινωνία. Στόχος των τμημάτων είναι μέσα από τη θεωρία και την έρευνα οι απόφοιτοι να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση βίας, την φροντίδα της οικογένειας, την παραβατικότητα κ.α. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανόηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σεβασμού και της συλλογικότητας.

Το επάγγελμα της κοινωνικής εργασίας συμβάλλει στη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι έχουν αποκτήσει την ικανότητα αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες και πολιτικές κοινωνικής φροντίδας.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Γενική Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στην Κοινωνική Εργασία, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελληνική Κοινωνία, Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση, Ποιοτικές Μέθοδοι στην Κοινωνική Εργασία, Κοινωνική Πολιτική, Ψυχολογία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μεθοδολογία Ποιοτικής Έρευνας, Φύλο και Ισότητα, Κοινοτική Κοινωνική Εργασία, Κοινωνική Εργασία στο Χώρο της Υγείας, Μεταναστευτική Πολιτική και Προσφυγικές Ροές στην ΝΑ Ευρώπη.

Κατευθύνσεις

Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν προσφέρει κατευθύνσεις στο πρόγραμμα σπουδών του

Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου δεν προσφέρει κατευθύνσεις στο πρόγραμμα σπουδών του

Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Κρήτης δεν προσφέρει κατευθύνσεις στο πρόγραμμα σπουδών του

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

  • -Κοινωνικά Δικαιώματα και Συνηγορία στις Κοινωνικές Υπηρεσίες

  • -Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση

    -Ένταξη Ετεροτήτων

    -Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία

  • -Διεπιστημονική Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων, της Αναπηρίας και της Γήρανσης

    -Κοινοτική Εργασία και Κοινωνική Οικονομία

    -Διαμεθοδικές κοινωνικές Παρεμβάσεις σε Καταστάσεις Κρίσης

Μετεγγραφές

Τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι μεταξύ τους αντίστοιχα οπότε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής

Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. είναι μη αντίστοιχο με κάποιο τμήμα οπότε δε δίνεται δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Ο κοινωνικός λειτουργός μελετάει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και των κοινωνιών με στόχο την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις των ανθρώπων και της ευρύτερης ευημερίας αυτών. Ασχολούνται με την πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής προσαρμογής ατόμων και ομάδων.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Κοινωνικήw Εργασίας αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ακολουθήσουν το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, όταν αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Βασικός σκοπός της κοινωνικής εργασίας είναι η σταδιακή ενσωμάτωση των κοινωνικά περιθωριοποιημένων, ευάλωτων ομάδων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Οι χώροι που μπορούν εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι, συνεργάτες ή στελέχη είναι οι παρακάτω:

  • Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Πρόγραμμα Βοήθειαw για το σπίτι, Νομαρχιακές Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας

  • Σε Προνοιακά Προγράμματα (Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, προγράμματα Παιδικής Προστασίας, προγράμματα για ηλικιωμένα άτομα, προγράμματα για ανάπηρα άτομα)

  • Σε νοσοκομεία, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ΚΑΠΗ, Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων  

  • Στον Τομέα της Εκπαίδευσης (Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Σχολεία)

  • Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και Ασφάλισης 

  • Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας 

  • Μονάδες Απεξάρτησης

  • Στον τομέα Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Εργασίας

  • Σωφρονιστικά Ιδρύματα , Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων, Φορείς Παιδικής Προστασίας 

  • Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 

  • Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

  • Υπηρεσίες για Μετανάστες - Πρόσφυγες.

Προσόντα και Δεξιότητες

Τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας ανήκουν στις κατηγορίες Κ13.2/ Πρόνοια και Κ14.3/ Κοινωνικές Επιστήμες της ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16 και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του πρακτικού, ερευνητικού και κοινωνικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί οφείλουν να διαθέτουν φιλομάθεια και ερευνητική διάθεση, ώστε να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις στον τομέα τους,  που είναι πολύ γοργές λόγω του αυξημένου ερευνητικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται στην εποχή μας.

Παράλληλα, πρέπει να διαθέτουν ανθρωπιστικά συναισθήματα, που θα τους παρακινούν να δείχνουν αληθινό σεβασμό και γνήσιο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και να αποδέχονται τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα της κάθε προσωπικότητας.

Βασικό προσόν αποτελεί η εχεμύθεια, που διασφαλίζει το απόρρητο της ιδιωτικότητας, πλεονέκτημα πολύ σημαντικό στην άσκηση του έργου, στην αξιοπιστία του ρόλου τους. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να διαθέτουν επικοινωνιακές ικανότητες και οργανωτικές δεξιότητες ώστε σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλους χώρους να βοηθήσουν στην επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.

Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα

  • Ψυχολογίας

  • Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

  • Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής

  • Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  • Κοινωνιολογίας