Ιστορίας & Αρχαιολογίας
Αντικείμενο τμημάτων
Στόχος των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας είναι η μελέτη του παρελθόντος σε τομείς της ανθρώπινης ζωής όπως η πολιτική , οι κοινωνικές δράσεις, ο πολιτισμός , η οικονομία , η καθημερινότητα. Για κάθε ιστορική περίοδο είναι αναγκαίο να υπάρχει κατανόηση των γεγονότων , η οποία διαμορφώνεται μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και οδηγεί στην κατάρτιση ιστορικών σε όλο το φάσμα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Βασική επιδίωξη είναι η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας , ώστε οι απόφοιτοι των τμημάτων να μεταδώσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα στην μελλοντική τους επαγγελματική απασχόληση.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών οι απόφοιτοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι διαθέτουν την εποπτεία στο σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας του, από την απώτατη προϊστορία μέχρι τη σύγχρονη εποχή και είναι σε θέση να διεξάγουν έρευνα στους κλάδους της ιστορίας και της αρχαιολογίας, καθώς και να είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές της ιστορίας και της αρχαιολογίας στο πεδίο της σύγχρονης κοινωνίας.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Κλασσική Αρχαιολογία, Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας, Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές, Αρχαία Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, Βυζαντινή Φιλολογία, Βυζαντινή Ιστορία, Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Μεσαιωνική Ιστορία της Δύσεως , Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Παιδαγωγικά, Μουσειολογία, Μουσειογραφία, Η τέχνη της Πρώιμης Αναγέννησης , Η Ελληνική Τέχνη του 20ου αιώνα, Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές, Εισαγωγή στις Αρχαιολογικές Σπουδές, Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία, Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, Αρχαία Ελληνική Ιστορία: Αρχαϊκή και Κλασική Εποχή, Ρωμαϊκή Ιστορία, Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Κατευθύνσεις Τμημάτων
Το Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ περιλαµβάνει δύο κατευθύνσεις σπουδών, που αντιστοιχούν σε δύο ειδικεύσεις: α) ειδίκευση Ιστορίας και β) ειδίκευση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.
Το Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ περιλαµβάνει δύο κατευθύνσεις σπουδών, που αντιστοιχούν σε δύο ειδικεύσεις: α) ειδίκευση Ιστορίας και β) ειδίκευση Αρχαιολογίας
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκροτείται από τέσσερις Τομείς:
Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας
Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Λαογραφίας
Οι προπτυχιακές σπουδές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διακρίνονται σε δύο Κατευθύνσεις:
• Κατεύθυνση Ιστορίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
• Κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
Οι προπτυχιακές σπουδές του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διακρίνονται στους παρακάτω τομείς:
Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας
Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
Τομέας Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών
Το Τµήµα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαµβάνει τους εξής τομείς σπουδών:
Ιστορία
Αρχαιολογία
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελείται από τρεις κατευθύνσεις:
Ιστορίας
Αρχαιολογίας
Ψηφιακού Πολιτισμού
Μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών:
-
-Αρχαιολογία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου: Από τα ανάκτορα της Εποχής του Χαλκού έως και τα Ελληνιστικά Βασίλεια
-Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης
-Αρχαιολογία και Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου: από την Απώτερη Προϊστορία έως την Ύστερη Αρχαιότητα
-Βυζαντινός Κόσμος, Ιστορία και Αρχαιολογία
-Μουσειακές Σπουδές
-Αρχαιολογία και Γεωεπιστήμες
-Διαχείριση Μνημείων : Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική
-Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες
-
-Ιστορική Έρευνα,
-Αρχαιολογία, Τέχνη και Πολιτισμός
-
-Π.Μ.Σ. Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος–Ιστορία και Αρχαιολογία
-Π.Μ.Σ. στις Βυζαντινές και Μεσαιωνικές Σπουδές
-Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οθωμανική Ιστορία
-Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία
-Ιστορία της Τέχνης
-
-Βυζαντινές Σπουδές
-Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία , Ανθρωπολογία
-Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία
-
- ΠΜΣ «Σπουδές στην κινητικότητα»
-ΠΜΣ «Αρχαιολογία πεδίου και υλικός πολιτισμός»
-
-ΠΜΣ Διαχείριση και ανάδειξη πολιτισμικών αγαθών και περιβάλλοντος
-ΠΜΣ Cultural Heritage Material and Technologies
-ΠΜΣ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες Θεωρίες και Προσεγγίσεις
-
-ΠΜΣ στις «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των πόλεων»
Μετεγγραφές :
Υπάρχει αντιστοιχία μετεγγραφής μεταξύ των τμημάτων οπότε υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής
Επαγγελματική Σταδιοδρομία :
Ο αρχαιολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την εύρεση, τη διερεύνηση και την αξιολόγηση υλικών πολιτισμικών επιτευγμάτων του παρελθόντος που συνδέονται με τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία των κοινωνιών καθώς και με την πορεία του ανθρώπου στο χρόνο.
Ο αρχαιολόγος μπορεί να απασχοληθεί σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε Μουσεία, σε Οργανισμούς Διατήρησης και Προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε αρχαιολογικούς χώρους. Ακόμη μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα ενταγμένος σε ομάδες υπό την εποπτεία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή πολιτιστικών οργανισμών ενώ είναι σε θέση να απασχοληθεί ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή στα αντίστοιχα τμήματα της τριτοβάθμιας.
Συγκεκριμένα,
Μετέχει σε ανασκαφές που επιδιώκουν τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων σε περιοχές που γνωρίζουμε ή υποθέτουμε ότι περιλαμβάνονται κατάλοιπα του ιστορικού παρελθόντος και τα ταξινομεί χρονολογικά και πολιτισμικά.
Μελετά, αναλύει και αξιολογεί τα διάφορα ευρήματα.
Συντηρεί και αποκαθιστά τα ιστορικά μνημεία.
Επιβλέπει και ελέγχει αρχαιολογικούς χώρους.
Ασχολείται με την προστασία των μνημείων σε περιπτώσεις κατασκευής έργων ή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, αλλά εργάζεται και σε ιδιωτικά μουσεία, σε αρχαιοπωλεία, σε εκδοτικούς οίκους και σε εφημερίδες, ενώ μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίων και σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και ως ξεναγός σε ιστορικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.
Ο ιστορικός είναι ο επιστήμονας που εξετάζει και μελετά εκείνα τα γεγονότα που επηρέασαν καθοριστικά και μετέβαλαν τη ζωή των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία. Ασχολείται είτε με φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, κ.ά.) είτε με ανθρώπινες ενέργειες (αντιδράσεις ατόμων ή συνόλων) που είχαν επίδραση στην οργάνωση και λειτουργία μίας εθνικής ομάδας μίας χώρας ή στις σχέσεις χωρών – κρατών. Παράλληλα ο ιστορικός διερευνά τις σχέσεις, μεταξύ των εποχών και αναζητά τους νόμους, τους κανόνες, που διέπουν τα γεγονότα, επιδιώκοντας να διατυπώσει αρχές που βέβαια εκ των πραγμάτων έχουν πιθανολογική ισχύ.
Ο ιστορικός μπορεί να απασχοληθεί σε Κέντρα Μελετών, Μορφωτικά Ιδρύματα, σε υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, σε Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Ερευνητικά Κέντρα, αλλά μπορεί να εργαστεί και ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή σε αντίστοιχα τμήματα της τριτοβάθμιας.
Συγκεκριμένα, ο ιστορικός:
μελετά, διερευνά και αναλύει σε βάθος ιστορικές πηγές, άμεσες και έμμεσες (αρχειακό υλικό, δημοσιεύματα στον τύπο, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα).
συντάσσει κείμενα ως άρθρα για στήλες στον τύπο.
μετέχει σε συγγραφικές ομάδες για σύνταξη σχολικών βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών αλλά και σε αντίστοιχες ομάδες για οργάνωση διαδικτυακών τόπων.
απασχολείται σε εκδοτικούς οίκους και σε μορφωτικά ιδρύματα ως επιμελητής.
οργανώνει το αρχείο μουσείων και βιβλιοθηκών.
παραδίδει μαθήματα ιστορίας και συναφών φιλολογικών μαθημάτων σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και εφόσον διαθέτει και αντίστοιχα προσόντα παραδίδει μαθήματα σε φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Ιστορίας -Αρχαιολογίας μπορούν να εργαστούν
ως φιλόλογοι (Κλάδος ΠΕ02) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.
μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας ανάλογα και με το αντικείμενο εξειδίκευσης τους σε υπηρεσίες όπως μουσεία , βιβλιοθήκες , αρχαιολογική υπηρεσία ,ερευνητικά κέντρα, σε εκδοτικούς οίκους ως επιμελητές κειμένων
στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
σε αρχαιολογικές ανασκαφές (αρχαιολόγος) συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία
Προσόντα και Δεξιότητες
Τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ανήκουν στην κατηγορία Κ14.2/ Ιστορία - Αρχαιολογία της ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16 και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του ερευνητικού και συμβατικού - ερευνητικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.
Πρέπει να διαθέτουν προσοχή, παρατηρητικότητα και οργάνωση για να μελετούν σε βάθος τις πηγές και να καταλήγουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Παράλληλα απαραίτητα προσόντα είναι η πνευματική ευρύτητα η αυξημένη αντιληπτική και κριτική ικανότητα που θα τους επιτρέπουν να μελετούν τα γεγονότα αντικειμενικά, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις, ιδεολογικές συμπάθειες ή αντιπάθειες ώστε οι κρίσεις τους να είναι αμερόληπτες και τα συμπεράσματά τους αξιόπιστα. Τα στοιχεία αυτά θα τους επιτρέψουν να αποκαλύψουν την ιστορική πραγματικότητα και να προσεγγίσουν την ιστορική αλήθεια.
Και στις παραπάνω περιπτώσεις αν επιλέξουν επαγγελματικά να ασχοληθούν με την εκπαίδευση, επιβάλλεται να είναι ανοιχτόκαρδοι και ιδιαίτερα επικοινωνιακοί, μεταδοτικοί και οργανωτικοί ώστε να μπορούν να πλησιάζουν τους μαθητές να τους εμπνέουν και να τους καθοδηγούν. Τέλος οφείλουν να είναι ευέλικτοι και δημιουργικοί με αγάπη για τα παιδιά και την εκπαίδευση.
Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα
Ιστορίας
Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών