Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Για τα τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Αντικείμενο τμημάτων
Σκοπός του τμήματος είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων για τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας σε τομείς όπως της Γλωσσολογίας, της Γαλλικής Λογοτεχνίας, του Γαλλικού Πολιτισμού και της Μετάφρασης . Αποσκοπεί στη προαγωγή της γαλλικής παιδείας και την κατάρτιση ικανών επιστημόνων ικανών να μελετούν και να κατανοούν τη γαλλική γλώσσα .Να οδηγούνται , μέσω σύγχρονων μεθόδων ,στη διδασκαλία και την εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τομείς έρευνας , μετάφρασης και πολιτισμού .
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους εχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας. Έχουν αποκτήσει γνώσεις για τους επιμέρους κλάδους και τις θεωρίες της Γλωσσολογίας και είναι σε θέση να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα σχετικά με τα διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης.Έχουν αποκτήσει θεωρητικές γνώσεις για τις βασικές αρχές και έννοιες της Διδακτικής επιστήμης, των επιστημών αναφοράς και των μοντέλων τους που αξιοποιούνται στη διδασκαλία των γλωσσών. Επίσης, έχουν αναπτύξει δεξιότητες δημιουργίας μαθησιακού υλικού και ικανότητες για τον σχεδιασμό και τη διδασκαλία ενός μαθήματος αλλά και να μπορούν να προσφέρουν, ως επαγγελματίες, ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της μετάφρασης και του πολιτισμού.
Ανακεφαλαιώνοντας στόχος των Τμημάτων είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγραμμάτων σπουδών που παρέχει ταυτοχρόνως ευρεία παιδεία και εξειδικευμένη γνώση, αμφότερες απαραίτητες για την αποτελεσματική ένταξη στο ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Ενδεικτικά Μαθήματα
Προφορικό́ς Λόγος Ι: κατανόηση και παραγωγή προφορικού́ λόγου , Γραπτό́ς Λόγος Ι: κείμενα και γραμματική́ , Προσεγγίσεις της σύγχρονης Γαλλίας μέσα από́ τα κείμενα , Ανάλυση λογοτεχνικών κείμενων , Εισαγωγή́ στη Θεωρητική́ Γλωσσολογία , Αξίες και αρχέτυπα στα θεατρικά́ κείμενα του γαλλικού́ κλασικισμού́ , Γαλλικός Πολιτισμός 19ου αιώνα , Εκφάνσεις της πολιτισμικής ζωής στη σύγχρονη Γαλλία , Φωνητική́ της γαλλικής γλώσσας: θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμογές , Γαλλική́ Γραμματική́ , Μετάφραση: θεωρία και πράξη Κριτική́ ανάλυση λογοτεχνικών μεταφράσεων και θεωρητικές προσεγγίσεις , Πρακτική́ εισαγωγή́ στη θεωρία της λογοτεχνίας
Κατευθύνσεις
Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ περιλαμβάνει τους τομείς:
Γλωσσολογίας και Διδακτικής
Λογοτεχνίας
Μετάφρασης
Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει τους τομείς:
Γλώσσας & Γλωσσολογίας
Γαλλικής Λογοτεχνίας
Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
-
Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση
Ελληνογαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών» (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Angers)
-
Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο με δύο ειδικεύσεις:
(1) Διδακτική των Γλωσσών και Νέες Τεχνολογίες στη Γλωσσική Επικοινωνία
(2) Μεταφρασεολογία-Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου
Μετεγγραφές
Υπάρχει αντιστοιχία μετεγγραφής μεταξύ των τμημάτων.
Επαγγελματική Σταδιοδρομία
Ο φιλόλογος Γαλλικής γλώσσας είναι ο επιστήμονας που μελετά την γαλλική γλώσσα ως κώδικα επικοινωνίας, τις λέξεις δηλαδή, την προέλευση, το νόημα, την εξέλιξή τους καθώς και τους κανόνες που συνδέονται με τη δημιουργία και τη χρήση των λέξεων. Παράλληλα, ο φιλόλογος διερευνά τη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία, τη δομή και τη λειτουργία της. Οι συνθήκες εργασίας είναι συνάρτηση της εκάστοτε απασχόλησης. Ο φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθεί τα ωράρια των εκπαιδευτικών, ενώ όταν απασχολείται σε φροντιστήρια ή σε ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες ενασχολήσεις (διόρθωση ή επιμέλεια κειμένων) τα ωράρια είναι ρευστά και σε κάθε περίπτωση, η εργασία του φιλολόγου, ως πνευματική εργασία, είναι ιδιαίτερα απαιτητική.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας μπορούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά σε διάφορες υπηρεσίες, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα:
Στη δημόσια εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια και ιδιωτική εκπαίδευση σε κέντρα ξένων γλωσσών
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε ερευνητικά κέντρα.
Στη δημόσια διοίκηση , σε δημόσιους οργανισμούς και διεθνείς οργανισμούς όπως και σε διάφορες υπηρεσίες της Ε.Ε.
Στο τομέα των Μ.Μ.Ε. και των εκδόσεων
Στο χώρο του τουρισμού
Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Προσόντα & Δεξιότητες
Τα τμήματα Γαλλικής Φιλολογίας ανήκουν στην K14.1/ Εκπαίδευση- Ξένες Γλώσσες κατηγορία της ταξινόμησης Κ.16. Οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του ερευνητικού, και κοινωνικού τύπο σύμφωνα με την θεωρία Holland.
Για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα του φιλολόγου θα πρέπει να διαθέτει προσοχή, υπομονή και πειθαρχία. Απαιτεί σε βάθος μελέτη των λέξεων και των κανόνων που διέπουν τη δημιουργία και τη χρήση τους.Ο φιλόλογος πρέπει να αγαπά τη μελέτη των κειμένων, να εμβαθύνει στην ανάγνωσή τους, να αναζητά τα ουσιαστικά νοήματά τους.
Αν επιλέξουν επαγγελματικά να ασχοληθούν με την εκπαίδευση επιβάλλεται να είναι επικοινωνιακοί, μεταδοτικοί και οργανωτικό΄θ για να μπορεί να πλησιάζουν τους μαθητές να τους εμπνέουν, να τους καθοδηγούν. Οφείλουν να είναι ευέλικτοι και δημιουργικό΄θ με αγάπη για τα παιδιά και την εκπαίδευση.
Η εξειδίκευση που αποκτούν στη διάρκεια των σπουδών του, καθορίζει την επιστημονική και επαγγελματική του εξέλιξη.
Πρέπει να έχουν κλίση προς τις ξένες γλώσσες και γλωσσική ευχέρεια ώστε να μπορούν με ευχέρεια να ανταποκριθούν στις ανάγκες του επιστημονικού τους πεδίου.
Συναφή Επαγγελματικά Τμήματα
Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας