Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής

Αντικείμενο τμημάτων 

Στόχος των τμημάτων Φιλοσοφίας είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή του Φιλοσοφικού Στοχασμού μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, η εκπαίδευση ικανών επιστημόνων στην έρευνα και τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας, καθώς και η άρτια επιστημονική κατάρτιση τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία. Μέσα από τα προγράμματα σπουδών επιτυγχάνεται η ανάπτυξη κριτικής εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας.

Οι δύο βασικές στοχεύσεις της φιλοσοφίας, οι οποίες απαντούν πολύ συχνά στα Προγράμματα Σπουδών ανά τον κόσμο, είναι μια θεωρητική στόχευση και μια πρακτική, ηθικοπολιτικής φύσης, ή και αμιγώς εφαρμοσμένη σε επίκαιρα προβλήματα της εποχής μας.

Το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει ως στόχο την απόκτηση γνώσεων στα αντικείμενα της Φιλοσοφίας και της Παιδαγωγικής και την παραγωγή αποφοίτων ικανών να διδάξουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Πλάτων, Μεσαιωνική Φιλοσοφία, Βυζαντινή Φιλοσοφία, Εφαρμοσμένη Ηθική , Γνωσιοθεωρία, Κοινωνική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Αναγέννησης, Φιλοσοφική Ανθρωπολογία, Ασιατικές Φιλοσοφίες, Φιλοσοφία των Επιστημών, Επιστημολογία, Ζητήματα Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Φιλοσοφία της Τεχνολογίας, Αρχαία Ιστορία, Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία, Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. 

Στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής το πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει και πλήθος μαθημάτων που σχετίζονται με την Παιδαγωγική όπως Σχολική Παιδαγωγική, Ιστορία της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης κ.α.

Κατευθύνσεις

Το Τμήμα Φιλοσοφίας έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών στους δύο παρακάτω τομείς:

  • Παιδαγωγικών

  • Κοινωνιολογίας-Ψυχολογίας

Το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών στους δύο παρακάτω τομείς:

  • Φιλοσοφίας

  • Παιδαγωγικής

Το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε επιμέρους κατευθύνσεις.

Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε επιμέρους κατευθύνσεις.

Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε επιμέρους κατευθύνσεις.

Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

  • -ΜΠΣ Θεωρητική και Πρακτική Φιλοσοφία

  • - Ιστορία της Φιλοσοφίας και των Ιδεών (Ελληνική Φιλοσοφία)

    -ΔΠΜΣ Φιλοσοφία και Διοίκηση

    -Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία

  • -ΔΔΠΜΣ Ελληνική Φιλοσοφία

    -Φιλοσοφία των Επιστημών

    -Επιστήμες της Αγωγής

  • -Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία

    -Βιοηθική

    -Εγκέφαλος και Νους

    -Πολιτισμική Ανάλυση και Εκπαίδευση

  • -Δ.Π.Μ.Σ. Φιλοσοφίας: Κείμενα , Ερμηνείες, Πρακτικές

    -Δ.Π.Μ.Σ. Συστηματική Φιλοσοφία

    -Δ.Π.Μ.Σ. Φιλοσοφική, Παιδαγωγική και Διεπιστημονική Ανθρωπολογία

    -Παιδαγωγική Επιστήμη

Μετεγγραφές

Τα τμήματα είναι μεταξύ τους αντίστοιχα οπότε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας μπορούν να εργαστούν ως φιλόλογοι και να διδάξουν σε σχολεία/φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. 

Τα  τμήματα Φιλοσοφίας  προσφέρουν  κατάρτιση που καθιστά τους απόφοιτους ικανούς να αναζητήσουν θέση εργασίας σε τομείς όπως:

  • Δημόσια και Ιδιωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σχολεία και φροντιστήρια και εκπαιδευτικοί ή εκπαιδευτές σε διάφορες σχολές και θεσμούς συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

  • Σε εκδοτικούς Οίκους  και σε ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς, πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικά ιδρύματα, μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

  • Σε ιδρύματα με μορφωτική και πολιτισμική δράση, εκδοτικούς οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα και στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού κ.λπ. ως στελέχη, σύμβουλοι, επιμορφωτές/τριες κ.λπ. σε αντικείμενα της επιστήμης τους, συμβάλλοντας με επιστημονική επάρκεια και δημιουργικά στην καλλιέργεια και διάδοση της φιλοσοφικής και ανθρωπιστικής παιδείας και του πολιτισμού.

  • Σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως υπουργεία, υπηρεσίες, νομαρχιακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις, σε κρατικούς και ιδιωτικούς πολιτισμικούς φορείς.

  • Στο χώρο του πολιτισμού ως στελέχη, σύμβουλοι, επιμορφωτές σε αντικείμενα του κλάδου τους.

  • Σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως Υπηρεσίες, Νοσηλευτικά Κέντρα, Ερευνητικά Κέντρα, επιχειρήσεις κ.ά., των οποίων το αντικείμενο άπτεται ζητημάτων εφαρμοσμένης ηθικής, ως στελέχη, σύμβουλοι, επιμορφωτές κ.λπ

Προσόντα και Δεξιότητες

Τα τμήματα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ανήκουν στην κατηγορία Κ14.1/ Θεωρητικές Επιστήμες - Εκπαίδευση της ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16 και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του ερευνητικού και κοινωνικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων αποκτούν πλήθος προσόντων όπως υπομονή και πειθαρχία. Απαιτεί σε βάθος μελέτη των φιλοσοφικών κειμένων και των κανόνων που διέπουν την επιστήμη.

Επιβάλλεται να είναι ανοιχτόκαρδοι και ιδιαίτερα επικοινωνιακοί, μεταδοτικοί και οργανωτικοί για να μπορούν να πλησιάζουν τους μικρούς μαθητές, να τους εμπνέουν, να τους καθοδηγούν και να τους αποδέχονται ώστε να μελετούν αλλά και να πειθαρχούν στους κανόνες της ομαδικής ζωής. Παράλληλα πρέπει να εμφανίζουν αντιληπτική ικανότητα, πολύπλευρη και διεισδυτική σκέψη με στόχο τη μελέτη της φιλοσοφικής επιστήμης και των παιδαγωγικών.

Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα

  • Φιλολογίας

  • Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

  • Ιστορίας