Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών

Αντικείμενο τμημάτων 

Το τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλων και Ποτών έχει ως στόχο την ανάπτυξη σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της αμπέλου, της παραγωγής οίνων και άλλων αλκοολούχων ποτών. Το γνωστικό αντικείμενο καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των βιολογικών και φυσικών επιστημών που σχετίζονται με την παραγωγή και την επεξεργασία των σταφυλιών και άλλων πρώτων υλών γεωργικής προέλευσης. Επιδιώκει την αριστεία στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία ώστε οι απόφοιτοι να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στην ανταγωνιστική αγορά εργασία. Οι φοιτητές αποκτούν επιστημονικές γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Βιολογία Φυτών, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Γενική Μικροβιολογία, Φυσικοχημεία, Μικροβιολογία Οίνων, Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία, Καλλιέργεια της Αμπέλου, Βασικές Αρχές Οινοποίησης, Τεχνολογία Βυνοποίησης, Επικοινωνία και Κοινωνικά Μέσα, Μοριακή Βιολογία & Γενετική Αμπέλου, Επεξεργασία Αποβλήτων, Τεχνολογία Ζυθοποίησης, Νομοθεσία Οίνων & Ποτών, Μάρκετινγκ Οίνων & Ποτών. 

Κατεύθυνση

Το τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του ΠΑΔΑ έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών στους παρακάτω τομείς:

  • Βιολογίας Φυτών και Αμπελουργίας

  • Χημείας και Τεχνολογίας Οίνου, Ζύθου και Ποτών

  • Μάνατζμεντ - Μάρκετινγκ

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

    • Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

    • ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών

Μετεγγραφές

Το τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν είναι αντίστοιχο με κάποιο τμήμα οπότε δεν δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Οι απόφοιτοι του τμήματος είναι σε θέση να αναλύουν και να επεξεργάζονται τα προβλήματα επιλέγοντας τις κατάλληλες μεθόδους, αξιοποιώντας τις κατάλληλες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά και σε υπηρεσίες ελέγχου για την πιστοποίηση και καταλληλότητα των οίνων και ποτών. 

Οι πτυχιούχοι του τμήματος  Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε όλους τους τομείς του αντικειμένου των σπουδών του τμήματος όπως:

  • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος οίνων και ποτών στις αντίστοιχες βιομηχανίες

  • Ως υπεύθυνοι παραγωγής των παραπάνω βιομηχανιών 

  • Ίδρυση και λειτουργία οινολογικών εργαστηρίων και εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου ποτών 

  • Εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών οίνου και ποτών 

  • Εξειδικευμένα και μη έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης

  • Εμπορία και διακίνηση πρόσθετων υλών που χρησιμοποιούνται οι βιομηχανίες οίνου και ποτών 

  • Μελέτες για ίδρυση και καλλιέργεια αμπελώνων 

  • Δίκτυα προώθησης και διανομής σχετικών προϊόντων

Προσόντα και Δεξιότητες

Το τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ανήκουν στις κατηγορίες Κ.3/ Έρευνα - Χημεία και Κ.1/ Γεωεπιστήμες της ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16 και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του πρακτικού και ερευνητικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.

Πρέπει να έχουν αναπτυγμένη  την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, να διαθέτουν ικανότητα συνεργασίας και διακριτικότητα.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών οι απόφοιτοι έχουν αποκτήσει δεξιότητες που σχετίζονται με την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, την υπευθυνότητα, την ακρίβεια στις αποφάσεις, και την εξοικείωση στις νέες τεχνολογίες.

Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα

  • Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας

  • Χημείας