Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής
Αντικείμενο Τμημάτων
Οι επιστήμες Τροφίμων και Διατροφής έχουν ως σκοπό να παρέχουν στους φοιτητές ολοκληρωμένες γνώσεις και κατανόηση των θεμάτων των παραπάνω επιστημών. Τα τρόφιμα και η διατροφή κατατάσσονται σήμερα ως δύο άκρως ανταγωνιστικοί και αναπτυσσόμενοι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές παγκόσμιο περιβάλλον.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων θα είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τις ως άνω τάσεις της αγοράς, και τις αντίστοιχες ανάγκες του καταναλωτή.
Στα τμήματα παρουσιάζεται το γνωστικό αντικείμενο της τεχνολογίας παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης, ποιοτικού ελέγχου, σχεδιασμού και βελτίωσης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων. Με την ολοκλήρωση των σπουδών είναι σε θέση να κατανοήσουν και να επιλύσουν προβλήματα που παρουσιάζονται στην επιστήμη των τροφίμων.
Ενδεικτικά Μαθήματα
Βιολογία Κυττάρου, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων και στην Διατροφή του Ανθρώπου, Μαθηματικά, Στατιστική, Γενική Μικροβιολογία, Γεωργία, Δενδροκομία, Λαχανοκομία, Οργανική Χημεία, Αρχές Μηχανικής Τροφίμων, Γενετική, Ζωοτεχνία, Εισαγωγή στη Διατροφική Αξιολόγηση, Μετασυλλεκτική Μεταχείριση Καρπών και Λαχανικών, Βασικές Επεξεργασίες Διαχείρισης Τροφίμων, Βιοχημεία Τροφίμων, Διατροφή και Μεταβολισμός, Χημεία Τροφίμων, Ειδική Αμπελουργία, Μέθοδοι Ανάλυσης Τροφίμων, Συντήρηση τροφίμων.
Κατευθύνσεις
Το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει εξειδικεύσεις αιχμής όπως:
διατροφογενετική (διατροφή σε σχέση με τη γενετική του ανθρώπου)
νανοτεχνολογία
ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη στην αγροδιατροφή
διατροφικές πολιτικές στη δημόσια υγεία
υπολογιστικές προσομοιώσεις για την εκμετάλλευση μεγάλου όγκου δεδομένων
μελέτες καταναλωτή και συμπεριφοράς του ανθρώπου
Το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε επιμέρους κατευθύνσεις.
Το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε επιμέρους κατευθύνσεις.
Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
-
Δεν προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα
-
Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία
Global Innovation and Sustainability in the Food Industry and Nutrition
-
Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων
Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων
Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία
Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Μετεγγραφές
Τα τμήματα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μεταξύ τους αντίστοιχα οπότε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.
Επαγγελματική Σταδιοδρομία
Οι απόφοιτοι των τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής έχουν τα απαραίτητα προσόντα να σταδιοδρομήσουν είτε αυτοδύναμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μέλη ομάδας ως στελέχη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Οι τομείς που μπορούν να απασχοληθούν αφορούν την έρευνα και τη διερεύνηση επιστημονικών αρχών σχετικά με τα προϊόντα διατροφής. Αναπτύσσουν νέα προϊόντα βελτιώνοντας και παρέχοντας ασφάλεια για τα ήδη υπάρχοντα. Διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των προϊόντων σύμφωνα με τα πρότυπα μέτρα ασφαλείας και αναλύουν τα συστατικά των προϊόντων διασφαλίζοντας την ποιότητα τους.
Οι χώροι που μπορούν να δραστηριοποιηθούν είναι:
Ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων
Επιχειρήσεις Τροφίμων, Εταιρείες Συμβούλων Βιομηχανιών Τροφίμων
Σύμβουλοι Διατροφής, Μονάδες Διατροφής
Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Ερευνητικά Κέντρα, Δημόσιοι Φορείς Ελέγχου Τροφίμων, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης
Διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
εταιρείες προμήθειας πρώτων υλών για τη βιομηχανία
ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές
εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
Προσόντα και Δεξιότητες
Τα τμήματα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ανήκουν στην κατηγορία Κ.3/ Έρευνα - Φάρμακα ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16 και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του πρακτικού και ερευνητικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.
Πρέπει να χαρακτηρίζονται από συνέπεια και να διαθέτουν ικανοποιητική επιστημονική κατάρτιση, ερευνητικές ανησυχίες, ευρηματικότητα, παρατηρητικότητα και να διέπονται από το πνέυμα της συλλογικότητας.
Πρέπει να είναι προσεκτικοί, αφού απασχολούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας. Επίσης, το επάγγελμά τους απαιτεί να είναι μεθοδικοί και να συνεργάζονται εύκολα με τους γύρω τους.
Χρειάζεται να διαθέτουν αυξημένο αίσθημα υπευθυνότητας και ακρίβεια στην εκτέλεση των εργασιών. Πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ασφαλείας, προστασίας και υγιεινής στο χώρο εργασίας τους.
Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής
Επιστημών Οίνου, Αμπέλων και Ποτών