Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
(8 εξάμηνα)

Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
(10 εξάμηνα)

Αντικείμενο Τμημάτων 

Σκοπός των τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι να προσφέρει άρτια κατάρτιση στους φοιτητές με εξειδικευμένες γνώσεις της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων. Με την ολοκλήρωση των σπουδών έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην ανάπτυξη προϊόντων και τη διεργασία για την παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων.

Οι απόφοιτοι αποκτούν ικανότητες και δεξιότητες αξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας τροφίμων, της διαχείρισης της ασφάλειας και του πειραματικού σχεδιασμού νέων προϊόντων.

Διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία των Τροφίμων, δίνοντας έμφαση σε τομείς, όπως η μικροβιολογία τροφίμων, η χημεία και η ανάλυση τροφίμων, η επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία τροφίμων, η διασφάλιση ποιότητας, η τεχνολογία φυτικών και ζωικών προϊόντων τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σκοπός του Προγράμματος είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και να επιτρέψει στο φοιτητή να αναπτύξει ικανότητες στην εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων αξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας τροφίμων, διαχείρισης της ασφάλειας, πειραματικού σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Γενικές Αρχές Οικονομικής Επιστήμης, Ποσοτική Αναλυτική Χημεία, Βιοχημεία, Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Τροφίμων, Μοριακή Βιολογία, Νομοθεσία Τροφίμων, Marketing Προϊόντων Τροφίμων, Μηχανική Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων, Επεξεργασία τροφίμων, Διατροφή, Χημικά Σύσταση και Ποιότητα Τροφίμων, Φυσικές και Δομικές Ιδιότητες Τροφίμων, Βιομηχανική Μικροβιολογία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων, Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος και των Προιόντων του, Αρχές Διοίκησης στη Βιομηχανία Τροφίμων.

Κατευθύνσεις

Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. διαθέτει τους τομείς:

  • Επιστήμη Τροφίμων

  • Μηχανική Διεργασιών και Τεχνολογιών Τροφίμων

  • Βιομηχανικές Εφαρμογές

Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑ.Δ.Α. διαθέτει τους τομείς:

  • Χημείας, Επεξεργασίας και Ασφάλειας Τροφίμων

  • Προωθημένων Τεχνολογιών

Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε κατευθύνσεις.

Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε κατευθύνσεις.

Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν έχει διαχωρίσει το πρόγραμμα σπουδών σε κατευθύνσεις.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

  • -Καινοτομία , Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

  • -Συστήματα Διαχείρισης της Ποιότητας και Οργάνωσης Παραγωγής στη Βιομηχανία Τροφίμων

  • -Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου

Μετεγγραφές

Τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Ιόνιου Πανεπιστημίου είναι μεταξύ τους αντίστοιχα οπότε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι μεταξύ τους αντίστοιχα οπότε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Ο τεχνολόγος τροφίμων είναι ο ειδικός που ασχολείται με τη διαδικασία επεξεργασίας, τυποποίησης, μεταφοράς και αποθήκευσης των τροφίμων, καθώς και με τον έλεγχο της ποιότητάς τους.

Ο τεχνολόγος τροφίμων είναι υπεύθυνος για την ποιότητα των προϊόντων που προορίζονται προς κατανάλωση είτε πρόκειται για προϊόντα ζωικής προέλευσης είτε για προϊόντα φυτικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, ο τεχνολόγος τροφίμων μπορεί να εργαστεί:

Σε δημόσιους φορείς και δημόσιες υπηρεσίες 

  •  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)  όπου ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής τους

  • απασχολείται σε υπηρεσίες αγρονομικών ελέγχων

  • Βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, όπου  είναι ο υπεύθυνος των τμημάτων παραγωγής ή των τμημάτων ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων, ελέγχει τη λειτουργία των μηχανών βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων, μελετά και εποπτεύει τους τρόπους και τις μηχανές συσκευασίας των τροφίμων

  • Σε εργαστήρια, όπου πραγματοποιεί φυσικές και μικροβιολογικές δοκιμές για τον έλεγχο των πρώτων υλών των τροφίμων και   αναζητά τρόπους για τη βελτίωση των προϊόντων που υπάρχουν , καθώς και για τη δημιουργία νέων προϊόντων 

  • Σε μονάδες μαζικής σίτισης, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις, φοιτητικές εστίες, μονάδες catering, όπου αναλαμβάνει τον έλεγχο της αποθήκευσης και συντήρησης των    τροφίμων και προχωρά σε έλεγχο των πρώτων υλών

  • Ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος μπορεί να διαθέτει ιδιωτικό εργαστήριο  ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων

  • σε βιομηχανίες επεξεργασίας, μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων, σε αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς και σε ερευνητικά κέντρα

  • ερευνητικά εργαστήρια, μικροβιολογικά εργαστήρια, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου

  • εταιρείες προμήθειας πρώτων υλών για τη βιομηχανία, ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές 

  • εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών

  • διεκδικήσουν θέσεις σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών

  • Σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων καθώς και ερευνητικών ινστιτούτων.

Προσόντα και Δεξιότητες

Τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ανήκουν στην κατηγορία Κ.3/ Έρευνα- Φάρμακα ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16

και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του πρακτικού και ερευνητικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.

Πρέπει να χαρακτηρίζονται από συνέπεια και να διαθέτουν ικανοποιητική επιστημονική κατάρτιση, ερευνητικές ανησυχίες, ευρηματικότητα, παρατηρητικότητα και  να διέπονται από το πνέυμα της συλλογικότητας.

Πρέπει να είναι προσεκτικοί, αφού απασχολούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας. Επίσης, το επάγγελμά τους απαιτεί να είναι μεθοδικοί και να συνεργάζονται εύκολα με τους γύρω του.

Χρειάζεται να διαθέτουν αυξημένο αίσθημα υπευθυνότητας και ακρίβεια στην εκτέλεση των εργασιών. Πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ασφαλείας, προστασίας και υγιεινής στο χώρο εργασίας τους.

Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα

  • Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής

  • Επιστημών Οίνου , Αμπέλων και Ποτών

  • Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής