Επιστήμη Διαιτολογίας & Διατροφής

Τομέας Γεωπονίας | Τομέας Υγείας & Πρόνοιας

Αντικείμενο τμημάτων 

Σκοπός των τμημάτων Διαιτολογίας και Διατροφής αποτελεί η εκπαίδευση των φοιτητών στη χρήση , παραγωγή , προαγωγή μεθόδων και πρακτικών στις παραπάνω επιστήμες . Επιμορφώνονται μέσω θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και αναπτύσσουν δεξιότητες και ικανότητες που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι μπορούν να εξετάζουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων και να συμμετέχουν στη κατάρτιση προδιαγραφών για την παρασκευή νέων προϊόντων . Σχεδιάζουν ειδικά διαιτολόγια με βάση τις ανάγκες τους επιβλέποντας τη πορεία εφαρμογής τους. 

Ενδεικτικά Μαθήματα

Εισαγωγή στη Διατροφή, Οργανική Χημεία, Ψυχολογία, Φυσιολογία , Βιοχημεία, Βιοστατιστική , Χημεία Τροφίμων , Γενική Μικροβιολογία, Διατροφική Αξιολόγηση , Διατροφή στα Στάδια Ζωής , Φυσικοχημεία Τροφίμων, Διατροφή και Μεταβολισμός Μακροσυστατικών, Εισαγωγή στην Κλινική Διατροφή, Ανθρωπολογία της Διατροφής , Παθοφυσιολογία, Φαρμακολογία, Υγιεινή Μονάδων Διατροφής , Διατροφή και Άσκηση , Μοριακή Βιολογία και Γενετική.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

  • -ΔΠΜΣ Ιατρική του Τρόπου Ζωής

  • -Διατροφή & Διαιτολογία

    -Κοσμητολογία

  • -ΔΠΜΣ Διεπιστημονική Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων, της Αναπηρίας και της Γήρανσης

  • -Εφαρμοσμένη Διαιτολογία Διατροφή

    -Διατροφή και Υγεία

    -Public Health & Nutrition

Μετεγγραφές

Τα τμήματα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας των  Πανεπιστημίων  Πελοποννήσου,Διεθνές Πανεπιστήμιο Της Ελλάδος και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου  είναι μεταξύ τους αντίστοιχα οπότε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Το τμήμα Επιστήμη Διαιτολογίας και Διατροφής  του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου δεν είναι αντίστοιχο οπότε δεν δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε κάποιο άλλο τμήμα.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Διαιτολογίας και Διατροφής  έχουν τα απαραίτητα προσόντα να σταδιοδρομήσουν  είτε αυτοδύναμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μέλη ομάδας στους παρακάτω φορείς και στα αντίστοιχα αντικείμενα εργασίας: 

  • Σε Νοσοκομεία – Ιδιωτικές κλινικές καταρτίζοντας διαιατολόγια και επιβλέποντας την παρασκευή γευμάτων για τους ασθενείς

  • Κέντρα Υγείας: Σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.

  • Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων: Έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες.

  • Κέντρα αδυνατίσματος: Καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους.

  • Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων: Σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λ.π.

  • Ξενοδοχειακές μονάδες – Κρουαζιερόπλοια – Αλυσίδες εστιατορίων: Υπεύθυνοι προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

  • Γηροκομεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερησίου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

  • Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου, παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.

  • Ορφανοτροφεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

  • Φοιτητικές Λέσχες και Μαθητικές Εστίες: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου.

  • Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου.

  • Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα.

  • Οικοτροφεία.

  • Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

Ο διαιτολόγος, είναι ο επιστήμονας που έχει γνώση των τροφών και της διατροφικής τους αξίας. Αναλαμβάνει τον καθορισμό και τη διαμόρφωση της διατροφικής αγωγής ανθρώπων που τον επισκέπτονται είτε γιατί είναι ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να ανακτήσουν την υγεία τους ακολουθώντας κανόνες υγιεινής διατροφής είτε είναι υγιείς και ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της καλής σωματικής τους κατάστασης.