Επιστήμη Διαιτολογίας & Διατροφής

Αντικείμενο τμημάτων 

Σκοπός των τμημάτων Διαιτολογίας και Διατροφής αποτελεί η εκπαίδευση των φοιτητών στη χρήση, παραγωγή, προαγωγή μεθόδων και πρακτικών στις παραπάνω επιστήμες. Επιμορφώνονται μέσω θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και αναπτύσσουν δεξιότητες και ικανότητες που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

Τα τμήματα προσδοκούν την εκπαίδευση νέων επιστημόνων, οι οποίοι θα αποκτήσουν γνώσεις για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης με- μονωμένων ατόμων, αλλά και ιδιαίτερων ομάδων του πληθυσμού, όπως νεογνών, βρεφών, παιδιών, εφήβων, αθλουμένων, καθώς και ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι μπορούν να εξετάζουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων και να συμμετέχουν στη κατάρτιση προδιαγραφών για την παρασκευή νέων προϊόντων .Σχεδιάζουν ειδικά διαιτολόγια με βάση τις ανάγκες τους επιβλέποντας τη πορεία εφαρμογής τους. 

Ενδεικτικά Μαθήματα

Εισαγωγή στη Διατροφή, Οργανική Χημεία, Ψυχολογία, Φυσιολογία, Βιοχημεία, Βιοστατιστική, Χημεία Τροφίμων, Γενική Μικροβιολογία, Διατροφική Αξιολόγηση, Διατροφή στα Στάδια Ζωής, Φυσικοχημεία Τροφίμων, Διατροφή και Μεταβολισμός Μακροσυστατικών, Εισαγωγή στην Κλινική Διατροφή, Ανθρωπολογία της Διατροφής, Παθοφυσιολογία, Φαρμακολογία, Υγιεινή Μονάδων Διατροφής, Διατροφή και Άσκηση, Μοριακή Βιολογία και Γενετική.

Κατευθύνσεις Τμημάτων 

Στο τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργούν τρία (3) εργαστήρια που υποστηρίζουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος:

  • Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

  • Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας

  • Κλινικής Εργοφυσιολογίας και Διατροφής

Στο τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν έχει γίνει διαχωρισμός κατευθύνσεων στο πρόγραμμα σπουδών

Στο τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. δεν έχει γίνει διαχωρισμός κατευθύνσεων στο πρόγραμμα σπουδών

Στο τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. δεν έχει γίνει διαχωρισμός κατευθύνσεων στο πρόγραμμα σπουδών

Στο τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δεν έχει γίνει διαχωρισμός κατευθύνσεων στο πρόγραμμα σπουδών

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:

    • ΔΠΜΣ Ιατρική του Τρόπου Ζωής

    • Δεν προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών

    • Διατροφή & Διαιτολογία

    • Κοσμητολογία

    • ΔΠΜΣ Διεπιστημονική Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων, της Αναπηρίας και της Γήρανσης

    • Εφαρμοσμένη Διαιτολογία Διατροφή

    • Διατροφή και Υγεία

    • Public Health & Nutrition

Μετεγγραφές :

Τα τμήματα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας των  Πανεπιστημίων  Πελοποννήσου, Διεθνές Πανεπιστήμιο Της Ελλάδος και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είναι μεταξύ τους αντίστοιχα οπότε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Το τμήμα Επιστήμη Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου δεν είναι αντίστοιχο οπότε δεν δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε κάποιο άλλο τμήμα.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Διαιτολογίας και Διατροφής έχουν τα απαραίτητα προσόντα να σταδιοδρομήσουν είτε αυτοδύναμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μέλη ομάδας στους παρακάτω φορείς και στα αντίστοιχα αντικείμενα εργασίας: 

  • Σε Νοσοκομεία – Ιδιωτικές κλινικές καταρτίζοντας διαιατολόγια και επιβλέποντας την παρασκευή γευμάτων για τους ασθενείς

  • Κέντρα Υγείας: Σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.

  • Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων: Έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες.

  • Κέντρα αδυνατίσματος: Καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους.

  • Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων: Σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λ.π.

  • Ξενοδοχειακές μονάδες – Κρουαζιερόπλοια – Αλυσίδες εστιατορίων: Υπεύθυνοι προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

  • Γηροκομεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερησίου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

  • Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου, παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.

  • Ορφανοτροφεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

  • Φοιτητικές Λέσχες και Μαθητικές Εστίες: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου.

  • Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου.

  • Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα.

  • Οικοτροφεία.

  • Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.

Ο διαιτολόγος, είναι ο επιστήμονας που έχει γνώση των τροφών και της διατροφικής τους αξίας. Αναλαμβάνει τον καθορισμό και τη διαμόρφωση της διατροφικής αγωγής ανθρώπων που τον επισκέπτονται είτε γιατί είναι ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να ανακτήσουν την υγεία τους ακολουθώντας κανόνες υγιεινής διατροφής είτε είναι υγιείς και ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της καλής σωματικής τους κατάστασης.

Προσόντα και Δεξιότητες

Τα τμήματα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής ανήκουν στις κατηγορίες Κ13.1/Υγεία και Κ.3/ Έρευνα- Φάρμακα ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16 και συνδυάζονται στον πρακτικό, ερευνητικό και κοινωνικό τύπο κατά Holland.

Οι διαιτολόγοι καλούνται να προσεγγίζουν τους πελάτες του με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κατανόησης, καθώς το επάγγελμά τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη υγεία. Πρέπει να διαθέτουν υπομονή, ευαισθησία, οργανωτικές ικανότητες, μεθοδικότητα και ικανότητα συνεργασίας τόσο με τους πελάτες του όσο και με τους συνεργάτες τους.

Απαιτείται να επικοινωνούν ουσιαστικά με τους ανθρώπους που τους συμβουλεύονται και να τους παρακινεί με τον κατάλληλο κάθε φορά τρόπο να προσαρμοστούν στις αλλαγές των διατροφικών τους συνηθειών.

Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα

  • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

  • Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής