Αγροτικής Βιοτεχνολογίας &
Οινολογίας

Αντικείμενο Tμήματος 

Το τμήμα έχει ως στόχο την παροχή ανωτέρου επιπέδου γνώσεων στην Βιοτεχνολογία Αγροτικών Προϊόντων καθώς και στην Οινολογία.

Έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και την μετάδοση γνώσεων στην επιστήμη, την τεχνολογία και τις τεχνικές που εφαρμόζονται στην οινολογία, την παραγωγή ποτών και την δημιουργία νέων ποικίλων φυτών. Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει την αγροτική παραγωγή με την επιχείρηματικότητα στον τομέα των οίνων και των ποτών.

Οι πτυχιούχοι αποκτούν δεξιότητες στην ανάλυση αγροτικών προϊόντων, στη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτών και στην διαχείριση επιχειρήσεων και εμπορία φυτικών υποπροϊόντων και οίνων που τους εξασφαλίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Βιολογία κυττάρου, Γενική Γεωργία, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Μαθηματικά, Φυσική, Γενική Μικροβιολογία, Μορφολογία και Φυσιολογία Φυτών, Φυτοπαθολογία, Φυσικοχημεία, Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οινών, Μικροβιολογία Οίνων, Ενόργανη Χημική Ανάλυση, Μικροβιακή Βιοτεχνολογία, Μηχανική Τροφίμων και Ποτών, Γεωργικά Φάρμακα, Μικροβιολογία Τροφίμων, Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Ποτών, Βιολογία Συστημάτων, Βιομηχανικές Ζυμώσεις, Επεξεργασία και Αξιοποίηση Αποβλήτων.

Κατευθύνσεις

Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διαθέτει τις εξής δύο κατευθύνσεις:

  • Αγροτική Βιοτεχνολογία

  • Οινολογία

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Μετεγγραφές

Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος δεν είναι αντίστοιχο με κάποιο τμήμα οπότε δεν δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Νόμου 5039/2023 τροποποιείται το άρθρο 1 του Π.Δ. 344/2000 και ορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος δίνοντας τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν ως γεωπόνοι.

Μερικές από τις δραστηριότητες του επαγγέλματος του γεωπόνου σχετίζονται με την προστασία, αξιοποίηση και διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Μπορούν να εργαστούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυτικής ή ζωικής παραγωγής ή και μικτής παραγωγής, σε γεωργικές βιομηχανίες, τράπεζες, εταιρείες παραγωγής, κατασκευής, διακίνησης και εμπορίας γεωργικών εφοδίων, εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς.

Παράλληλα μπορούν να απασχοληθούν ως βιοτεχνολόγοι αγροτικών προϊόντων και οινολόγοι με την εκπόνηση ή συμμετοχή σε μελέτες που αφορούν την ανάπτυξη επιχειρήσεων οινολογίας και βιοτεχνολογίας.