Αγρονόμων &
Τοπογράφων Μηχανικών
Αντικείμενο Τμημάτων
Τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων Αγρονόμων Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών παρέχει μέσω των επιστημών Γεωμετρίας, Μηχανικής και Γεωπληροφορικής την καταγραφή, χαρτογράφηση και παρακολούθηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Σκοπός των τμημάτων είναι οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις γνώσεις στην πράξη, να αναζητούν και αναλύουν δεδομένα και πληροφορίες κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας και να μπορούν να προάγουν την ελεύθερη παραγωγική και επαγωγική σκέψη ώστε να διαχειρίζονται επιστημονικά και ερευνητικά έργα.
Οι απόφοιτοι της σχολής μπορούν να μελετήσουν τον προσδιορισμό του μεγέθους και των μορφών της γης και της θέσης φυσικών χαρακτηριστικών, κατασκευών και τεχνικών έργων. Παράλληλα, μπορούν να σχεδιάσουν και να εγκαταστήσουν συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών. Είναι σε θέση να μελετήσουν το φυσικό και κοινωνικό χώρο με στόχο το σχεδιασμό αστικών ή υπεραστικών περιοχών και την αναδιάρθρωση των ιδιοκτησιών.
Ενδεικτικά Μαθήματα
Φυσική Ι, Επιστήμη και Τεχνολογία του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού, Γεωπληροφορική, Τοπογραφικές Αποτυπώσεις, Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων, Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Μαθηματικά, Εισαγωγή στη Φωτογραμμετρία, Εφαρμοσμένη Υδραυλική, Τοπογραφικά Δίκτυα και Υπολογισμοί, Συγκοινωνιακή Τεχνική, Κτηματολόγιο, Τεχνική Υδρολογία κ.α.
Κατευθύνσεις
Η σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων του Ε.Μ.Π. περιλαμβάνει τους παρακάτω τομείς:
Τοπογραφίας
Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού
Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης
Η σχολή Αγρονόμων Μηχανικών του Α.Π.Θ. περιλαμβάνει τους παρακάτω τομείς:
Γεωδαισίας και Τοπογραφίας
Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας
Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων
Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
-
-Περιβάλλον και Ανάπτυξη
-Γεωπληροφορική
-
-Σχεδιασμός και Διαχείριση Βιώσιμων Υποδομών και Συστημάτων
-Υδατικοί Πόροι
Μετεγγραφές
Τα τμήματα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ., Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Ε.Μ.Π. και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΠΑ.Δ.Α. και ΔΙ.ΠΑ.Ε είναι μεταξύ τους αντίστοιχα.
Επαγγελματική Σταδιοδρομία
Ο αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός είναι ο επιστήμονας που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη και εκτέλεση εργασιών που αποσκοπούν στην ακριβή καταμέτρηση, τον καθορισμό, την αναπαράσταση του μεγέθους και της μορφής της επιφάνειας της γης. Ο αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός μπορεί να εργαστεί στην τοπογραφική υπηρεσία των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, στις τεχνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στην τοπογραφική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε τεχνικές εταιρείες ή σε τεχνικά γραφεία ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η εργασία του προηγείται της κατασκευής έργων υποδομής, της οδοποιίας, της πολεοδομίας και αποτελεί προϋπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα, ο αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ασχολείται με:
τη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση στοιχείων του χώρου
την αποτύπωση εκτάσεων και το σχεδιασμό χαρτών
τη μελέτη συγκοινωνιακών, εγγειοβελτιωτικών και άλλων υδραυλικών έργων
την επιπεδομετρία και την ορεογραφία
τη μελέτη και επίβλεψη τεχνικών έργων σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του αγρονόμου τοπογράφου καθορίζονται σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/2018 .
(Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού για καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα).
Ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα:
α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων για απλές αρχιτεκτονικές εργασίες και νέα κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 769/1972 ΦΕΚ 223/Α’/1972.
β. Εκπόνηση μελετών Παθητικής Πυροπροστασίας Κτηριακών Έργων.
γ. Αποτύπωση υφιστάμενων κτηρίων.
δ. Εκπόνηση μελετών Περιβάλλοντος Χώρου, εκτός των μεμονωμένων κηρυγμένων Μνημείων και διατηρητέων Κτηρίων.
ε. Εκπόνηση Χωροταξικών και Ρυθμιστικών μελετών, Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και Περιφερειακών Ειδικών Πλαισίων.
στ. Εκπόνηση μελετών εδαφικής συνοχής.
ζ. Εκπόνηση μελετών της δομής και της χωρικής οργάνωσης δικτύων υποδομής, υπηρεσιών και δικτύων κοινής ωφέλειας.
η. Εκπόνηση μελετών Αστικού Σχεδιασμού, Αστικής αναζωογόνησης, Αστικής ανάπλασης και Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης.
θ. Εκπόνηση μελετών Αρχιτεκτονικής Τοπίου, εκτός των μελετών φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου.
ι. Εκπόνηση μελετών βιοκλιματικής ή περιβαλλοντικής αναβάθμισης, επανάχρησης και επανασχεδιασμού υφιστάμενων υπαίθριων χώρων και τμημάτων πόλης.
ια. Εκπόνηση Πολεοδομικών και Ρυμοτομικών μελετών, Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων και άλλων αντίστοιχων πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών.
ιβ. Εκπόνηση Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής. Περιλαμβάνουν πολεοδομικό σχέδιο και πράξη εφαρμογής.
ιγ. Εκπόνηση μελετών χωροθέτησης κτηρίων, εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, ειδικών χρήσεων και οργανωμένων υποδοχέων και κατάρτιση γενικής διάταξης (Master Plan).
ιδ. Εκπόνηση μελετών χωρικής ανάπτυξης (τοπικής και περιφερειακής) και επιχειρησιακών προγραμμάτων.
ιε. Εκπόνηση κοινωνικών, οικονομικών και γεωγραφικών μελετών.
ιστ. Εκπόνηση μελετών Τοπογραφίας (Γεωδαιτικές, Φωτογραμμετρικές, Χαρτογραφικές, Τοπογραφικές, Βυθομετρικές, Κτηματογραφικές, Κτηματολογικές και Αναλογισμού).
ιζ. Εκπόνηση μελετών γεωχωρικής υποδομής συστημάτων, οργάνωσης και διαχείρισης συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών και σύνταξη πρωτογενούς γεωμετρικής τεκμηρίωσης και υποβάθρων.
ιη. Εκπόνηση μελετών και έργων οργάνωσης και διαχείρισης γεωγραφικών πληροφοριών και εφαρμογή μεθόδων τηλεπισκόπησης και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών.
ιθ. Εκπόνηση Στατικών μελετών σε απλές οικοδομικές εργασίες και νέα κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων.
κ. Εκπόνηση μελετών Συγκοινωνιακών Έργων και Κυκλοφοριακών Μελετών.
κα. Σχεδιασμός ευφυών μεταφορικών συστημάτων.
κβ. Εκπόνηση μελετών Υδραυλικών Έργων (εγγειοβελτιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων, αποχετεύσεων) και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.
κγ. Υλοποίηση μελετών Λιμενικών έργων.
κδ. Διαχείριση και εκτίμηση (αξιών γης και λοιπών ακινήτων, τρωτότητας, διακινδύνευσης).
κε. Ανάπτυξη, σχεδιασμός υλικών και έλεγχος ποιότητας.
κστ. Εκπόνηση μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτηριακού κελύφους για κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων.
κζ. Ενεργειακοί έλεγχοι/επιθεωρήσεις.
κη. Εκπόνηση Περιβαλλοντικών μελετών και μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Στρατηγικής Περιβαλλοντικής εκτίμησης.
κθ. Εκπόνηση μελετών εγκαταστάσεων και δικτύων Ενεργητικής Πυρασφάλειας και Πυροπροστασίας, εκτός αν περιέχουν λέβητα ή κινητήριο ισχύ.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε. 81 Πολιτικών Μηχανικών- Αρχιτεκτόνων
Προσόντα και Δεξιότητες
Τα τμήματα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ανήκουν στην Κ.2 (Κατασκευές - Μηχανολογία) κατηγορία σύμφωνα με την ταξινόμηση επαγγελμάτων Κ.16 και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του πρακτικού και ερευνητικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.
Πρέπει να διαθέτουν μεθοδικότητα, υπευθυνότητα, ικανότητα αντίληψης του χώρου, αλλά και ευχέρεια στην επικοινωνία και πνεύμα συνεργασίας με άλλους μηχανικούς ή τεχνικούς. Αποκτούν δεξιότητες σε θέματα διαχείρισης πληροφοριών και τεχνικών διεργασιών, σε οικονομικά και νομικά δεδομένα έργων και μελετών.
Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η εξοικείωση τους στις νέες τεχνολογίες, η υψηλή ανθεκτικότητα στην πίεση χρόνου, η μηχανική και υπολογιστική ικανότητα, η δημιουργική φαντασία και η μεθοδικότητα.
Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα
Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
Πολιτικών Μηχανικών
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης