Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας

Για τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Αντικείμενο Τμημάτων 

Κύριος σκοπός των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι η ειδίκευση στην ελληνική́ και αγγλική γλώσσα και φιλολογία με στόχους την εξειδίκευση στην αγγλική, αμερικανική και αγγλόφωνη λογοτεχνία και πολιτισμό́ και στη θεωρητική και εφαρμοσμένη γλωσσολογία, την εκπαίδευση στη διδακτική́ της αγγλικής γλώσσας. Μέσα από την απόκτηση του θεωρητικού υπόβαθρου για την κατανόηση και τη δομή της γλώσσας θα μπορέσουν οι φοιτητές να χρησιμοποιήσουν με άνεση τη γλώσσα για επιστημονικούς σκοπούς .Καλλιεργείται η σκέψη και η ικανότητα να συγγράφουν κείμενα σχετικά με την αγγλική λογοτεχνία και η απόκτηση δεξιοτήτων όπως η κριτική ανάλυση και η έρευνα στα πεδία της γλωσσολογίας.

Παράλληλα τα τμήματα αποσκοπούν στη δημιουργία νέων επιστημόνων με άριστη και σε βάθος γνώση των βασικών αντικειμένων του Τμήματος όπως της Αγγλικής γλώσσας, γλωσσολογίας, λογοτεχνίας, μετάφρασης και πολιτισμού καθώς και διδακτικής. Έχει επίσης ως στόχο τη δημιουργία αποφοίτων με ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, κριτική ικανότητα και τα κατάλληλα μεθοδολογικά εργαλεία τόσο για έρευνα σε ανώτερα επίπεδα σπουδών όσο και για επαγγελματική αποκατάσταση στην εκπαίδευση και σε άλλες υψηλόβαθμες θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η γενικότερη εκπαιδευτική φιλοσοφία των τμημάτων είναι η παραγωγή επιστημονικού λόγου, η καλλιέργεια της ανεξάρτητης σκέψης και του κριτικού πνεύματος των διδασκομένων, καθώς επίσης και του ενδιαφέροντός τους για συνεχή έρευνα μέσω της ισόρροπης παροχής θεωρητικής και πρακτικής γνώσης.

Η αγγλική γλώσσα δεν διδάσκεται μόνο ως μέσο πρόσβασης στη γνώση και ως εργαλείο για την επίτευξη επικοινωνιακών και επαγγελματικών στόχων αλλά καταδεικνύεται και η διάσταση του ρόλου της στη συγκρότηση μιας παγκόσμιας πολιτισμικής κυριαρχίας. Επομένως, η ενίσχυση της αγγλομάθειας, συνδυαζόμενη με τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα των σπουδών, παρέχει στους/στις φοιτητές/τριες την κατάλληλη παιδεία και εκπαιδευτική κατάρτιση, ώστε να μετέχουν ενεργά στον σύγχρονο κόσμο και τη διεθνή αγορά εργασίας.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Ακαδημαϊκός Λόγος, Εισαγωγή στη Γλωσσολογία I, Αγγλική Πεζογραφία, Μετάφραση: Πρακτικές Εφαρμογές, Αμερικανική Πεζογραφία, Φωνητική της Αγγλικής, Αγγλική Ποίηση, Σύγχρονο Αγγλόφωνο Θέατρο, Θεωρία της Μετάφρασης, Ψυχογλωσσολογία, Εισαγωγή Στη Διερμηνεία, Ποικιλίες Προφοράς στην Αγγλική, Διδασκαλία Αγγλικής για Ειδικούς Σκοπούς, Ανάλυση Γλωσσικής Σημασίας, Γλωσσική Κατάρτιση ΙΙ, Μορφολογία - Σύνταξη, Εισαγωγή στις Πολιτισμικές Σπουδές, Δεξιότητες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Έρευνας, Σημασιολογία - Πραγματολογία, Μεθοδολογία της Μετάφρασης, Επισκόπηση Αγγλικής Λογοτεχνίας Ι, Αμερικανική Λογοτεχνία και Πολιτισμός Ι

Κατευθύνσεις Τμημάτων

  • Το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει δύο Τομείς, τον Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας και τον Τομέα Λογοτεχνίας- Πολιτισμού, ο καθένας εκ των οποίων προσφέρει μαθήματα σχετικά με το αντικείμενό του. Το Πτυχίο Ελληνικής και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που χορηγεί το Τμήμα είναι ενιαίο και έχει διεπιστημονικό και διακλαδικό χαρακτήρα με έμφαση στις αγγλικές σπουδές.

    Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας επικεντρώνεται στη μελέτη της αγγλικής γλώσσας, της μετάφρασης (αγγλική-ελληνική γλώσσα) και της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, ενώ του Τομέα Λογοτεχνίας-Πολιτισμού επικεντρώνεται στη μελέτη της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και του πολιτισμού, της θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, και της συγκριτικής λογοτεχνίας.

  • Το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ σήμερα αποτελείται από τέσσερις Tομείς:

    Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας

    Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού

    Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού

    Μετάφρασης και Διαπολιτισμικών Σπουδών

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

    • Αγγλικές Σπουδές: Λογοτεχνία και Πολιτισμός

    • Διατμηματικό ΠΜΣ Μετάφραση: Ελληνική, Αγγλική, Ρωσική

    • Αγγλική Γλώσσα, Γλωσσολογία και Μετάφραση 

    • Γλωσσολογία

    • Αγγλικές και Αμερικανικές Σπουδές 

    • Διερμηνείας και Μετάφρασης 

    • Εκμάθηση και Διδασκαλία Ξένης Γλώσσας 

    • Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας 

    • Γλώσσα, Λογοτεχνία και Ψηφιακά Μέσα στην Εκπαίδευση 

Μετεγγραφές

Υπάρχει αντιστοιχία μετεγγραφής μεταξύ των τμημάτων.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Ο φιλόλογος Αγγλικής γλώσσας είναι ο επιστήμονας που μελετά την αγγλική  γλώσσα ως κώδικα επικοινωνίας, τις λέξεις δηλαδή, την προέλευση, το νόημα, την εξέλιξή τους καθώς και τους κανόνες που συνδέονται με τη δημιουργία και τη χρήση των λέξεων. Παράλληλα, ο φιλόλογος διερευνά τη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία, τη δομή και τη λειτουργία της. Οι συνθήκες εργασίας είναι συνάρτηση της εκάστοτε απασχόλησης. Ο φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθεί τα ωράρια των εκπαιδευτικών, ενώ όταν απασχολείται σε φροντιστήρια ή σε ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες ενασχολήσεις (διόρθωση ή επιμέλεια κειμένων) τα ωράρια είναι ρευστά και σε κάθε περίπτωση, η εργασία του φιλολόγου, ως πνευματική εργασία, είναι ιδιαίτερα απαιτητική.Οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε. 06 Αγγλικής Γλώσσας.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε μεταφραστικά γραφεία, εκδοτικές επιχειρήσεις, διοικητικές υπηρεσίες καθώς και στο χώρο της διερμηνείας. Οι τομείς που μπορούν να δραστηριοποιηθούν είναι :

  • Σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που απαιτείται υψηλό επίπεδο γνώσεων της Αγγλικής Γλώσσας 

  • Στο τομέα των Μ.Μ.Ε. και των εκδόσεων

  • Στο χώρο του τουρισμού 

  • Σε πολυεθνικές εταιρείες, διεθνείς οργανισμούς και γενικότερα στο χώρο της διοίκησης

  • Διορισμός σε σχολεία πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • Ιδιωτικός τομέας (σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών)

  • Μεταφραστικά γραφεία

  • Διερμηνεία

  • Εκδοτικές επιχειρήσεις

  • Τράπεζες, πολυεθνικές, εταιρείες με μεταφραστικά τμήματα

  • Πολιτιστικοί Οργανισμοί (μουσεία, θέατρα)

  • Τουρισμός

  • Διαφήμιση

Προσόντα & Δεξιότητες

Τα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας ανήκουν Κ14.1/ Εκπαίδευση- Ξένες Γλώσσες κατηγορία της ταξινόμησης Κ.16 και και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του ερευνητικού, και κοινωνικού τύπο σύμφωνα με την θεωρία Holland.

Για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα του φιλολόγου θα πρέπει να διαθέτει προσοχή, υπομονή και πειθαρχία. Απαιτεί σε βάθος μελέτη των λέξεων και των κανόνων που διέπουν τη δημιουργία και τη χρήση τους.Ο φιλόλογος πρέπει να αγαπά τη μελέτη των κειμένων, να εμβαθύνει στην ανάγνωσή τους, να αναζητά τα ουσιαστικά νοήματά τους.

Αν επιλέξουν επαγγελματικά να ασχοληθούν με την εκπαίδευση επιβάλλεται να είναι επικοινωνιακοί, μεταδοτικοί και οργανωτικοί για να μπορεί να πλησιάζουν τους μαθητές να τους εμπνέουν, να τους καθοδηγούν. Οφείλουν να είναι ευέλικτοι και δημιουργικοί με αγάπη για τα παιδιά και την εκπαίδευση.

Η εξειδίκευση που αποκτούν στη διάρκεια των σπουδών τους, καθορίζει την επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Πρέπει να έχουν κλίση προς τις ξένες γλώσσες και γλωσσική ευχέρεια ώστε να μπορούν με ευχέρεια να ανταποκριθούν στις ανάγκες του επιστημονικού τους πεδίου.

Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα

  • Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας

  • Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

  • Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

  • Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

  • Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας